Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ PISA 2012
Αποτελέσματα Έρευνας PISA 2012
ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΚΡΙΔΗ*
Η κατά μέσο όρο επίδοση των μαθητών της Κύπρου σε διεθνείς έρευνες είναι χαμηλή και είναι γνωστό καθώς συμβαίνει σχεδόν τα τελευταία20 χρόνια. Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία με επιστολές της παρουσίασε το πρόβλημα με προτεινόμενες λύσεις στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από το 1998, εδώ και 15 χρόνια.
Δύο από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά προβλήματα που κατά την άποψη μου σχετίζονται με την συνεχιζόμενη χαμηλή επίδοση και που οφείλονται στις αδυναμίες του συστήματος είναι:
- Το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων
- Το γεγονός ότι στο Γυμνάσιο και ιδιαίτερα στη Β΄ Γυμνασίου διδάσκουμε τις λιγότερες ώρες μαθηματικών σε σύγκριση με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες
Τα τελευταία 4 χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), εισάγει νέα αναλυτικά με περιεχόμενο διερευνητικής προσέγγισης για ανάπτυξη της κριτικής και αναλυτικής σκέψης του μαθητή. Αυτό για να μειώσει την προσέγγιση της απλής επίλυσης ασκήσεων η οποία θεωρείται ελλιπής. Τα νέα αναλυτικά εφαρμόζονται στην Α’ Λυκείου κατά τη φετινή χρονιά για πρώτη φορά. Σημειώνεται ότι η έρευνα PISAέγινε στους μαθητές Α΄ Λυκείου το 2012. Άρα το 2012 οι μαθητές δεν είχαν εκπαιδευτεί με τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Έτσι, θα αναμένει κανείς ότι στην επόμενη έρευνα PISA το 2015 τη διαπίστωση βελτίωσης, αφού οι μαθητές το 2015 θα έχουν εκπαιδευτεί με τα νέα αναλυτικά προγράμματα από την Α΄ Γυμνασίου έως Α΄ Λυκείου.
Το θέμα των μειωμένων ωρών διδασκαλίας στα μαθηματικά συνεχίζει να είναι αδυναμία και πρόβλημα για ποιοτική εφαρμογή των αναλυτικών. Είναι καιρός το ΥΠΠ να εξετάσει το αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου (Β΄ και Γ΄ Λυκείου) και κατά πόσο μερικά επιλεγόμενα μαθήματα προσφέρουν στη μάθηση και στην ανάπτυξη των μαθητών, όπως για παράδειγμα το μάθημα της Δακτυλογραφίας, της Φωτογραφίας και το μάθημα της Πρακτικής Γραφείου. Υπάρχουν προφανώς προβλήματα καθοδήγησης των μαθητών για επιλογές μαθημάτων στην περίοδο που βρίσκονται στην Α΄ Λυκείου, αφού πολύ καλοί μαθητές επιλέγουν μαθήματα που πιθανόν να μην τους ενισχύουν για τις σπουδές που θέλουν να κάνουν αλλά ίσως θεωρούνται απλώς εύκολα για εξασφάλιση βαθμολογίας 20/20 και έτσι σιγουριάς για ψηλό γενικό βαθμό.
Επιπλέον, όπως έχουν δημιουργηθεί τα Μουσικά και τα Αθλητικά σχολεία ίσως να πρέπει να εξεταστεί και η δημιουργία σχολείων θετικών επιστημών. Επίσης θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα τα αναλυτικά της Β΄ και Γ΄ Λυκείου για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της φιλοσοφίας των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Το γνωστό Ενιαίο Λύκειο δεν έχει εφαρμοστεί στην ουσία του ποτέ, αφού δεν υπήρχε πάντοτε η ευχέρεια στο μαθητή να επιλέξει πραγματικά το μάθημα που ήθελε στο σχολείο που φοιτούσε.
Επίσης χρήσιμο είναι να εξεταστεί το γεγονός ότι χάνονται πολλές ώρες διδασκαλίας σε οργανωμένες δραστηριότητες εντός ή εκτός σχολικής μονάδας χωρίς να αναπληρώνονται και ακόμη φημολογείται ότι σε πολλά σχολεία δεν αναπληρώνονται τα μαθήματα που χάνονται στις περιπτώσεις που εκπαιδευτικός απουσιάζει για μια μέρα, λόγω ασθένειας.
Από την άλλη, μερικές χώρες διαχωρίζουν μαθητές σε επίπεδα εντός της ίδιας σχολικής μονάδας ή διαχωρίζουν μαθητές σε επίπεδα σχολικών μονάδων. Αυτό πολλές φορές βοηθά στη βελτίωση της στοχευμένης εκπαίδευσης των μαθητών και ίσως η Κύπρος να εξετάσει την προσέγγιση αυτή.
Άλλο πρόβλημα συνεχίζει να είναι το θέμα των φροντιστηρίων αφού μεγάλος χρόνος των μαθητών που θα έπρεπε να είναι ελεύθερος χρόνος καταναλώνεται σε απογευματινά μαθήματα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κουράζονται και να μην μπορούν να συγκεντρώνονται στο μάθημα της επόμενης μέρας. Πολλές χώρες απαγορεύουν την κατ οίκον εργασία ή ορίζουν όριο φόρτου 30 λεπτών, ώστε οι μαθητές να έχουν χρόνο για ξεκούραση και προσωπικής ενασχόλησης με άλλες δραστηριότητες αναψυχής και ενδιαφέροντος.
Πολλά από τα προβλήματα οφείλονται στο μικρό μέγεθος της χώρας μας και της μικρής κοινωνίας, στη νοοτροπία και γενικά στο Μεσογειακό χαρακτήρα μας.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΩ!
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ!
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013
ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΣΗΣ
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Γραμματεία, για την χρονιά 2013 – 2014 της Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης είναι:
Πρόεδρος: Στέφος Στεφάνου Ομοσπονδία Λεμεσού
Α’Αντιπρόεδρος: Χρίστος Μιαούλης Ομοσπονδία Λάρνακας
Β’ Αντιπρόεδρος: Κώστας Χ΄΄ Αναστάση Ομοσπονδία Αμμοχώστου
Γραμματέας: Πέτρος Κουλέρμος Ομοσπονδία Λευκωσίας
Β. Γραμματέας: Κυριάκος Σιακαλλής Εκπρ. Τεχνικών Σχολών
Ταμίας: Βάσος Βασιλείου Ομοσπονδία Πάφου
Βοηθός Ταμίας: Κλεάνθης Ερωτοκρίτου Ομοσπονδία Κερύνειας
Τα υπόλοιπα μέλη του Δ. Σ. έχουν ως ακολούθως:
Σταύρος Κόκκινος, Έλενα Νικολάου, Τζιούλη Χρίστου, Στέλιος Χατζηγεωργίου ( Λευκωσία)
Άντρη Ιωαννίδου, Παναγιώτης Τάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Νίκος Μελινιώτης ( Λεμεσός )
Έλενα Ταλιώτου, Άντρη Σάββα, Γεωργία Χαραλαμπίδου, Λάκης Θεοκλήτου (Πάφος)
Σέργιος Πρωτοπαπάς, Εύη Χρίστου, Χρίστος Πέτρου, Λάμπρος Μαούρης (Κερύνεια)
Γιώργος Μαυρομμάτης, Στέλλα Προκοπούδη, Μιχάλης Χριστοφίδης (Λάρνακα)
Χρυσόστομος Χρυσοστόμου, Μιχάλης Χατζηκωνσταντής, Παναγιώτης Χ΄΄ Αθανασίου, Χριστόδουλος Μίσιης (Αμμόχωστος)
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)